- …
- …
Comunitats Energètiques
La nova manera de generar, utilitzar i gestionar l'energia.
Més eficient, just i democràtic.
Empoderant a la ciutadania perquè lideri activament el canvi cap a un nou model energètic
Impulsant la transició energètica
La nova manera de generar, utilitzar i gestionar l’energia per part d’un col·lectiu aconseguint un sistema energètic més just, eficient i democràtic on el ciutadà passa a ser part activa i central del canvi.
Què és una Comunitat Energètica?
La Comunitat Energètica és una nova figura en la cadena de valor socioeconòmic del sector energètic i un nou actor en el gran ventall d’escenaris de la transició energètica.
Una Comunitat Energètica és una entitat legal on els ciutadans, les PIMES i les autoritats locals s’uneixen, com a usuaris finals d’energia, per a cooperar en la generació, la distribució del consum, l’emmagatzematge, el subministrament, l’agregació d’energia de fonts renovables o oferir eficiència energètica i/o servei de gestió de la demanda.
Beneficis de la Comunitat Energètica
Les comunitats energètiques permeten avançar en la construcció d'un nou model energètic eficient, just, descentralitzat i sostenible.
Ser part d’una comunitat energètica ofereix als seus membres múltiples beneficis:
Cuides el planeta
Amb la generació d’energia a través de fonts renovables es redueixen les emissions de CO2, un factor clau en la lluita contra el canvi climàtic.
Estalvi econòmic
Invertint en conjunt l’impacte econòmic inicial és molt més assumible per a cada usuari ja que es reparteixen els costos i es democratitza l’accés a l’autoproducció elèctrica estalviant fins a un 30% en la factura energètica anual.
Autonomia energètica
Un cop amortitzada la instal·lació, l’energia produïda és gratuïta i hi ha una menor dependència de les comercialitzadores.
Empoderament dels membres
Reforç del coneixement dels principis del sector energètic i de l'eficiència energètica, i s'estableix un vincle social fent que la pròpia comunitat ofereixi suport econòmic als seus membres.
Creació de comunitat
Col·laboració entre diferents usuaris, entitats o empreses en un nou ecosistema participatiu i empoderat.
Oportunitat per a tothom
S'obre possibilitat de participar a persones, empreses i entitats que per sí soles no tindrien capacitat de generació.
Com et podem ajudar?
Acompanyament 360º a la comunitat
Des de la GarrotxaDomus acompanyem i assessorem durant tot el procés de creació i gestió de la comunitat energètica oferint els següents serveis:
Mobilització i interlocució.
Organitzem accions que permetin generar interès i obtenir consens ciutadà per a la creació de la comunitat i facilitem la col·laboració entre els diferents actors involucrats: ciutadania, administracions públiques, professionals i altres interessats.
Acompanyament administratiu i jurídic.
Proporcionem assessorament jurídic, administratiu i guiem en la definició del model i tramitació de la constitució de la comunitat.
Acompanyament tècnic.
Assessorem tècnicament, centralitzem la interlocució i coordinació amb els professionals i actors participants en la comunitat des de la fase de disseny fins a la posada en marxa de al comunitat.
Captació de subvencions i acompanyament financer.
Busquem i tramitem subvencions així com també informem sobre les millors solucions de finançament que s’ajustin a les necessitats de la comunitat.
Acompanyament en la gestió de la Comunitat.
Proporcionem suport i ajudem en la coordinació durant tota la posada en marxa i operativa de la comunitat.
Un model de comunitat energètica gestionat a través d’una associació que compta amb participació pública de l’administració local.
"Vam veure que l’Ajuntament potser estaria interessat. Ens va proposar que en lloc de fer la instal·lació a les casetes ho concentréssim tot a l’edifici municipal al mig del barri, d'aquesta manera podríem reduir els costos i concentrar tota la instal·lació en un mateix punt."
Elena Capdevila
Presidenta de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet
"Com a professional del territori és interessant ser en aquests projectes, si va bé la ciutat, tots anirem bé."
Montse Gou
Professional adherida al programa
"La Transició Energètica va molt més enllà de la descarbonització global o la protecció de la salut i el medi ambient. Ha de ser el pal de paller d’una nova economia més sostenible i d’apoderament de la ciutadania."
Jordi Ayats
Director Fundació Europace
Vols que t'assessorem sobre com pots crear una comunitat energètica?
Contacta amb nosaltres
P. Bisbe Guillamet, 10
17800 Olot
info@
972 27 91 36
Programa DOMUS by Fundació Europace.
© 2020 Tots els drets reservats Fundació Europace.